Chia Seed Pudding

Uzuuunca bir aradan sonra Selam;







 Bir süredir süper gıdalar adı altında hayatımıza girmiş, girecek bir çok besinle tanışma aşamasındayız.Kimi kulaktan dolma, kimi damak tadıyla olusturulan gerek talihsiz, gerekse tatsız tuzsuz denemelerle vazgeçtiğimiz besinler olmuyor değil.

Bunun en büyük örneği Avokadodur. Net.
Avokado ile ilgili ayrıca detaylı bir yazı yazacağım. Şimdilik o bekleyebilir.

İsterseniz önce konu mankenimizi tanıyalım;

Aslında Googlelarsanız da birçok bilgiye ulaşabilirsiniz. Ama Funda uğraştırma şimdi bizi sen bi copy-paste yap derseniz aşağıda;


Chia tohumu tüketimi bütün dünyada sağlıklı omega-3 yağları ve lif içeriği yüzünden giderek yaygınlaşıyor. Mexico ve Guatemala'da yetişen Chia tohumu, tarihi Aztek uygarlığında büyük önem taşıyordu. Peki, Chia tohumunu nasıl tüketebiliriz yararları nelerdir?
28 gram chia tohumunda 11 gram lif vardır, bu da günlük ihtiyacınızın üçte birini karşılar. Chia tüketmeye başlamak, yeterince lif aldığınıza emin olmanın en iyi yollarından biridir.
Chia tohumlarının her 28 gramında 5 gram omega-3 vardır. Omega-3 beyin sağlığı için çok önemlidir.
Chia tohumları aynı zamanda harika bir protein kaynağıdır ve kolesterol içermez. 28 gramında 4.4 gram protein vardır, günlük ihtiyaç kişiye göre değişse de bu miktar neredeyse %10'u karşılar.

Şimdi özetleyecek olursak bu küçücük tohumlarda hem lif var; ki lifli yiyecekler sindirim sistemimizin en iyi şekilde çalışmasını sağlar. Hem omega-3 var benim gibi çok balık tüketmiyorsanız ya takviye omega -3 kapsülleri almalısınız ya da içeriğinde yüksek omega bulunduran besinler tüketmelisiniz. Hem de protein var. Gerçekten daha ne olsun demez misiniz?
Süper değil de ne?

Peki bu tohumları nasıl tüketebilliriz?
Yoğurtlarınıza, salatalarınıza, sabah kahvaltınızda, yulaf karışımınızda kullanabilirsiniz. Yada Puding yaparsınız.

Chia pudding dediğimiz şey aslında tohumların şişirilmesi. Peki nasıl , herhangi bir sıvı ile. Ben size en basit halini anlatacağım. Tabi alternatiflerinden de bahsedip ilerleyen zamanlarda onlarla ilgili de tarifler paylaşacağım.

Lütfen tarif deyince kendini yemek yazarı zannediyor demeyin başka şekilde adlandıramıyorum çünkü.

Malzemeler;

  • 1 su bardağı süt
  • 2 yemek kaşığı chia seed
  • 1 tatlı kaşığı bal

Evet bu kadar az malzeme ile hazırlanıyor. Bütün malzemeleri bir kasede karıştırın. Chia tohumları zamanla şişecek ve jelleşecek. buna yardımcı olmak için bir kaç saat arayla gelip gidip karışımı karıştırın.
Fotograflarla 2 şer saat arayla tohumların durumlarını aktarmaya çalıştım.
İlk 10 Dk









1 saat sonra



















3 saat sonra











6 saat sonra

Tohumlar tamamen jelleşip puding kıvamını alınca gerisi sizin damak tadınıza kalıyor.





İster öylece tüketin, ister üzerine kuruyemişler ekleyin isterseniz meyvelerle tüketin.


Bir kaç şey daha söylemek istiyorum chia puding alternatifleri olarak. Tohumları su yada kefirle de jelleştirebilirsiniz. Bal yerine , pekmez yada agave şurubu kullanabilirsiniz.İsterseniz hiç tatlandırmayabilirsiniz. Biraz eğlenceli olsun isterseniz Pancar tozu ya da Ispanak tozu ile renklendirebilirsiniz.  

Afiyet olsun.










Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İncir Reçeli 2

Rebul Kolonyaları

Succulent ve Kaktüs Dikimi